Passa al contingut principal

PRODUCTIVITAT

"En nom d'un futur hipotètic, se subestima tot el que avui fa: les seves joies, tristeses, esbalaïments, còleres, passions. En nom d'un futur que no comprèn i que no té necessitat de comprendre, se li roben anys sencers de vida".

Fragment de:  “COM ESTIMAR L’INFANT” d'en Korczak


Quin és l’eix que vertebra la formació dels nostres nens i nenes? Quins infants volem? Aquesta pregunta la faig molt sovint als centres on faig formació. No espero una resposta concreta, ni molt menys una resposta enlluernadora, sinó una reflexió cap a la filosofia de vida: una educació centrada en el desenvolupament personal. Aquí entren emocions i aprenentatge, maneres de fer, de relacionar-se. És situar al centre de tot al veritable protagonista de la nostra tasca docent: l’infant i no l’ego professional. Perquè si volem transformar l’educació cap a una activitat més profunda, no podem obviar l'activitat dels infants, les seves motivacions, els seus problemes, les seves perspectives. Ens hem d’acostar a una relació amb ells. Aquesta relació té, per descomptat, una part emocional, però, més profundament  ha de constituir una "crida" en la qual la confiança i l’exigència permetin l'aparició de la llibertat i de la voluntat de l'altre.

Les polítiques neoliberals estan colonitzant l’espai de l’escola pública. A l’imaginari col·lectiu sobreviuen principis com la lliure competència, el benefici individual, l’homogeneïtzació,  la segregació del subjecte... És una visió de l’educació des dels models econòmics amb una finalitat financera. Aquesta colonització legitima moralment unes pràctiques que desplacen l’infant del seu espai, creient-se amb el dret d’ocupar el seu espai des del currículum i fora de la consideració de la persona. Considero necessari i afegeixo imprescindible replantejar-nos quina mena d’infant volem abans de cercar la metodologia adient. Perquè el canvi ha d’estar enfocat a millorar el seu desenvolupament, no a aconseguir una etiqueta d’innovació, qualitat o moda de torn. Hem de creure en l’infant més enllà dels mercats. Amb això no vull dir que obviem el context i el seu futur, sinó que centrem la mirada en ells i la seva vida amb plenitud. Tenim una herència que pesa, una visió “maniquea” de l’existència dels infants.

A partir d’aquí, observem, debatem, contrastem quines són les situacions més encertades que podem potenciar. Enceto una línia a completar i revisar.

-          Vincular emocions al desenvolupament global dels infants.
-          Manifestar la riquesa de la vida dels infants i del seu desig de conèixer i entendre’s.
-          Crear espais d’expressió de la vida i donar models.
-          Ajudar a relacionar emocions o coneixement com una forma d’aclarir-se i construir la pròpia vida.
-          La potenciació del grup i del diàleg.

La lògica imperant a les nostres escoles és la de la “productivitat”. A més, no sols és necessari produir sempre sinó també augmentar la producció. Ho veig com quan diem que la raó de ser de la societat és el seu PIB. L’escola vista des del PIB: fer productes per omplir carpetes, per vestir passadissos... però produir representa la mínima part del viure a l’escola. Per a què són els productes? Per tranquil·litzar als adults o per afavorir el creixement personal de l’infant? Una carpeta plena no garanteix una ment plena i moltes vegades la ment plena no deixa productes demostrables.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

POR ISIS

Esta noche no hay sirenas cantando. He bajado a la playa tal y cómo hicimos hace un año, con una botella de cava en la mano y la toalla en la otra. He venido a refugiarme en el silencio de nuestra cala y en la fugaz lucidez de la luna. No me malinterpretes. La nostalgia se me pasará y me daré una nueva oportunidad. Necesitaba volver a nuestra última noche. Seguro que la recuerdas. Estuve toda la semana insistiéndote en tener una velada romántica en la playa. Tu y yo a solas. “Quiero bañarme con la luna.”. Intentaste posponerlo, pero al final cediste. Aquí me tienes hoy, en la misma roca, sentada y brindando a la vida. El mismo brindis de aquella noche: “Por Isis”.  Pensé varias veces en huir. Pero siempre te encargaste de hacerme ver lo débil que era. Aquella frase… ¿Cómo era?… Aquella en la que me decías que era una fracasada y que no tenía dónde ir… Simplemente me harté de padecer la torpeza de tus golpes, de vivir con un marido pésimo y colérico al que los amigos idolatraban. L

Matemàtiques per a una vida quotidiana

"Competència matemàtica: l'habilitat d'entendre, jutjar, fer i usar matemàtiques en una gran varietat de situacions i contextos en els quals la matemàtica juga, o podria jugar, un paper important" Mogens Niss.   Des de fa dècades, la sensibilitat per apropar la formació matemàtica a la vida real ha rebut un especial desenvolupament, cobrant una gran importància. Però aquesta "matemàtica per a la vida" no és una simple reducció a l'alfabetització numèrica. Hi ha múltiples tasques tant o més elementals que aquesta alfabetització: cobrar i pagar, entendre un rebut de la llum, mirar i interpretar gràfics en un diari, interpretar un percentatge de rebaixa .... i que han de ser assumides com un punt de partida, no com a conseqüencia de l'alfabetització. Quan parlem de matemàtiques per a la vida ho fem partint de l'alfabetització quantitativa i de la superació del anumerisme, plantejant objectius matemàtics ambiciosos. Hi ha una sèrie d'a

DEL JO AL NOSLTRES: Ser temps en el temps

Si hi ha alguna cosa que hem descobert amb el confinament és que disposem de tot el temps del món. Estem fets de temps que passa. A les nostres reflexions veiem el sorgiment d’una nova percepció temporal que estava erosionant la memòria. La velocitat amb la què passaven les coses ens obligava a viure una mena d’amnèsia. A les converses entre docents és recurrent el debat sobre la gestió que fem del nostre temps. Un tret comú era la falta de narrativitat a les nostres vides, amb un temps viscut com una successió de llambregades sense connexió entre sí. La concepció temporal que predomina és com una pàgina web d’scroll infinit (com si es tractés de Twitter o d’instagram). Un cicle interminable en constant acceleració. Sense records, sense relacions entre els fets no existeix la possibilitat de construir cap futur comú.  Però com deia, el confinament ens ha fet descobrir que disposem de tot el temps del món. Pensàvem que ens faltava temps quan, de fet, el temps és l'única cosa que